Υπάρχει και το τσίπουρο..!

στις

Το έχω πει πολλές φορές και θα συνεχίσω να το λέω, όσο και αν γελάσουν μερικοί, δεν θα ησυχάσω αν δεν μπει το τσίπουρο στα Bar! Αυτό! ΔΕΝ γράφω άλλο…

Κυριολεκτικά το πάνω θα μπορούσε να είναι ένα ολοκληρωμένο κείμενο γιατί τα λέει όλα. Δεν νομίζω ότι θα χρειαζόταν να γράψω κάτι παραπάνω. Κανονικά μόνο με το πάνω θα έπρεπε όλοι να βγουν στους δρόμους, να μπουν σε ένα μπαρ και να αρχίσουν να παραγγέλνουν τσίπουρα! Να γίνει μια επανάσταση πάνω σε αυτό το τρομερό και αγνό απόσταγμα. Τι; Οι Ιταλοί είναι πιο μάγκες που έκαναν παγκοσμίως γνωστά απεριτίβο, ντιατζεστίβο και τα ενισχυμένα τους κρασιά (τυχαία επειδή προσπαθούσαν να μην ξινίσουν). Ξέρω ότι πολλοί θα αρχίσετε να σκέφτεστε γελοίες εικόνες στο μυαλό σας, όπως ένα μπαρ γεμάτο κοψίδια ή την σερβιτόρα να ρωτά «τι θα πάρετε;» και η απάντηση να είναι » ένα νεγκρόνι, ένα τσίπουρο και πίασε και μια λακέρδα». Άλλα όσο αστείο και αν φαίνεται που μου έχει γίνει εμμονή να βάλω το τσίπουρο στα μπαρ, θα σας αναλύσω παρακάτω μερικά επιχειρήματα και στο τέλος βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας.

Θα γίνω πρεσβευτής του τσίπουρου! Και δεν κάνω πλάκα! 

Κατ’ αρχήν γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι έχει συνδυαστεί έντονα στην κουλτούρα του Έλληνα το τσίπουρο με το φαγητό. Είτε σπίτι στο μεσημεριανό, είτε σε ένα ταβερνάκι με κοψίδια, είτε στο κύμα μπροστά σε ένα εστιατόριο μαζί με ένα σκασμό όστρακα, μαλάκια, και ψαρικά που μας προσφέρει τούτη η πανέμορφη γη. Πάλι όμως δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μου πως γίνεται να έχουμε ένα τέτοιο τρομερό απόσταγμα και να μην το επιλέγουμε και στις νυχτερινές μας εξόδους.

Για να εξηγήσω παρακάτω, θεωρώ ότι θα ήταν καλό να γράψω περιληπτικά πως παράγεται το τσίπουρο, διότι είναι ένα βασικό κριτήριο στο επιχείρημά μου. Το τσίπουρο φτιάχνεται από σταφύλι (για όσους δεν το γνώριζαν). Αυτό το καθιστά ήδη ένα πολύπλοκο απόσταγμα μιας και υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες. Επίσης έχει τεράστια επιρροή το μέρος στο οποίο είναι το κλίμα, το ύψος, οι συνθήκες του καιρού, το χώμα και πολλά άλλα τα οποία τροποποιούν την γεύση του. Με λίγα λόγια, άμεσα έχεις ένα απόσταγμα που μπορεί να σου βγάλει πολλούς χαρακτήρες. Επίσης το σταφύλι έχει μια μεγάλη πληθώρα χημικών δεσμών που μπορούν να αποδώσουν σε άρωμα και γεύση πολλά άλλα φρούτα και λουλούδια. Ένα εξτρά κέρδος που δεν το έχουν πολλά αποστάγματα. Τα σταφύλια επί των πλείστων μαζεύονται κατά την περίοδο του τρύγου, και εφόσον καθαριστούν, περνούν από ένα μηχάνημα το οποίο τα συμπιέζει για να διαχωριστεί αυτό που πάει για κρασί και τα στέμφυλα, που πάνε για απόσταξη . Η απόσταξη γίνεται συνήθως σε άμβυκα με στήλες και εφόσον περάσει τρία (κατά μέσο όρο) φιλτραρίσματα χωρίζετε σε κεφαλή (που πετιέται, όσοι την βάζουν μέσα είναι ανήθικοι που μπορεί να κάνουν ζημιά σε άνθρωπο), την καρδιά (που είναι αυτό που χρησιμοποιούμε) και την ουρά (που μπαίνει στην επόμενη απόσταξη). Την καρδιά την παίρνουν, την αραιώνουν στον βαθμό που θέλει κάθε αποστακτήριο και βγαίνει αυτό που λέμε ΤΣΙΠΟΥΡΟ!

τσιπουρο2

Τώρα μιας και μάθαμε περίπου πως φτιάχνετε και μπορεί να βλέπετε το θέμα πιο σοβαρά, ας πάω σε έναν άλλο λόγο (εσύ που ακόμη χλευάζεις το κείμενο, να σου κάτσει το χταποδάκι στον λαιμό). Τα μπαρ είναι γεμάτα από διάφορα τρομερά αποστάγματα, ρούμι, ουίσκι, τεκίλα, τζιν, βότκα κτλ κτλ. Αλλά για να τα βλέπουμε αυτά εκεί, κάπως έφτασαν. Η κάθε χώρα έχει το δικό της απόσταγμα, αλλά αν νομίζετε ότι με την μια το έφτιαξαν και η πρώτη σκέψη που τους ήρθε στο μυαλό ήταν «Α! Ωραία, το φτιάξαμε, ας το βάλουμε με την μία στα μπαρ..» κάνετε λάθος. Όπως και εμείς, έτσι και αυτοί τα είχαν στο παραδοσιακό τους τραπέζι, στο δικό τους εστιατόριο και συνόδευαν το φαγητό. Απλά μια μέρα είπαν, ότι αυτό μιας και μας αρέσει εδώ ας το δοκιμάσουμε και όταν βγαίνουμε έξω. Και μετά τα αποστακτήρια είπαν, μιας και έχουμε κάτι το τόσο ωραίο, γιατί να μην το βγάλουμε και εκτός χώρας να το δοκιμάσουν και άλλοι άνθρωποι πέραν αυτής της χώρας. Και κάπως έτσι βλέπετε όλες αυτές τις ετικέτες στα μαγαζιά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μιας και έκαναν αυτοί μια κίνηση σαν και αυτή, δεν νομίζω να είναι τόσο δύσκολο να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και να αρχίζουμε να το προσθέτουμε και στην δική μας νοοτροπία.

Ξέρω ότι πολλοί θα έχετε το ερώτημα «και τι; έτσι τσίπουρο ξεροσφύρι σε μαγαζί;». Πριν φτάσουμε εκεί θέλω να παραθέσω κάτι πονεμένο. Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης δίνω στους ανθρώπους που το παράγουν. Διότι τόσα χρόνια ενώ στην τέχνη τους εξελίσσονται, στην διαφήμιση και στην νοοτροπία τους παραμένουν βαλτωμένοι. Θα μπορούσαν να έχουν ήδη βρει τρόπο να το προωθήσουν. Παραδείγματα από Έλληνες επιχειρηματίες έχουμε και τρανταχτά. Ελληνικά μπράντι, λικέρ και άλλα πολλά (που προφανώς δεν μπορώ να τα πω ονομαστικά) κάνουν θραύση στα Ελληνικά και εξωτερικού μπαρ. Οπότε   παραθέτοντας μερικές ιδέες, θα μπορούσαν να έχουν ένα πιο ελκυστικό μπουκάλι, να κάνουν μια καλύτερη γνωριμία του προϊόντος με τους μαγαζάτορες και τους μπαρμανέους ώστε να ξέρουν τι πουλάνε και επίσης να μπουν στην διαδικασία να πειραματιστούν μαζί του.

Τέλος… Εννοείτε ότι «ΝΑΙ» ότι μπορείς να το πιεις ξεροσφύρι. Είναι ένα απόσταγμα που όπως προανέφερα έχει τόσες πολλές γευστικές ικανότητες που μπορείς να το απολαύσεις σκέτο. Από εκεί και πέρα για τον ίδιο λόγο μπορείς να το συνδυάσεις είτε με ένα ανθρακικό σαν «long drink» είτε σε cocktail. Το μόνο που μας περιορίζει είναι η φαντασία μας.

Θέλω να πιστεύω ότι με τα παραπάνω έστω και λίγο σας ενόχλησα θετικά το μυαλό και μπορεί να σας έβαλα και σε σκέψη την επόμενη φορά έστω και πειραματικά να μπείτε στην διαδικασία να δοκιμάσετε, αλλιώς εγώ θα συνεχίσω να σας μιλώ και όταν πηγαίνουμε σε κάνα ταβερνάκι και το τερματίζουμε στα τσίπουρα.

Υ.γ. 1) Εσύ που το διαβάζεις και είσαι οινοπαραγωγός, σου λέω και σου προτείνω να κλέψεις την ιδέα μου και αν θες να σου δώσω και ένα σκασμό ακόμη ιδέες.

Υ.γ. 2) Εσύ που ακόμη χλευάζεις, αν τελικά κατάπιες το χταποδάκι και δεν πνήγικες, εύχομαι το γκομενάκι σου να πάει με έναν πιο ανοιχτόμυαλο.

Υ.γ. 3) Εγώ το είπα και θα το ξανά πω, θα σας κάνω όλους να το βάλετε στα μπαρ και να δοξάζετε αυτό το τρομερό απόσταγμα που ακόμη δεν του έχουμε δώσει τα εύσημα που αξίζει!

Με στόχο και όνειρα

Θεόφιλος

Φυσεκίδης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s