Κεφάλαιο «Cocktail Bar»

στις

Από μικρό παιδί είχα την τάση να δένομαι συναισθηματικά με αντικείμενα, με έθιμα και με χώρους (οκ, ξέρω πολλοί δένονται με ανθρώπους, αλλά δεν ήμουν ποτέ φυσιολογικό παιδί. Τι να κάνουμε τώρα;). Έχω ακόμα την τσάντα μου από το γυμνάσιο, και όσο ξεσκισμένη να είναι εγώ την μπαλώνω και την χρησιμοποιώ ( ναι, έχω και άλλες, δεν είμαι τσίπης , αλλά τόσα έχουμε περάσει μαζί).  Έχω κλάψει για το Alfa Romeo GTV του 88′ που πούλησε ο πατέρας μου (ακόμη του το κρατάω) και έχω μείνει μια ώρα μέσα στο δικό μου παλιό καγκουράμαξο και του μιλούσα πριν το δώσω για να πάρω το καινούργιο (έπρεπε να του πω τι σήμαινε για μένα τα άπειρα χιλιόμετρα που κάναμε μαζί). Και πολλά άλλα όμως, όπως νοσταλγώ ακόμη το μπαρ που είχαμε οικογενειακώς παλιά, έτσι έχω μια έντονη θλίψη που έκλεισε αυτό το τρομερό μαγαζί που λεγόταν «COCKTAIL BAR».

Τον τελευταίο λόγο θα τον αναλύσω κιόλας, για να μην με πείτε πολύ μυστήριο, με πολύ σημαντικά επιχειρήματα. Απλά κλέψτε λίγο από τον ελεύθερο σας χρόνο και θα με καταλάβετε. Κατά το 2006 άρχισα να ασχολούμαι με τα ποτά λίγο πιο έντονα, οπότε πίσω από το μπαρ ήρθα σε επαφή με αυτό το ωραίο γυαλιστερό πράγμα το «Shaker» (ναι, ξέρω τώρα το γνωρίζουν όλοι, αλλά ήταν μια εποχή που τα είχαν μόνο για ντεκόρ). Οπότε έπρεπε κάπως να μάθω να το χρησιμοποιώ, άρα έπρεπε να μάθω πως κλείνει για αρχή, πως το κουνάς, τι πρέπει να βάζεις μέσα και πολύ σημαντικό πως είναι η εικόνα μου και ο τρόπος μου προς αυτούς που κάθονται από την έξω μεριά για να ενδιαφερθούν, να ζητήσουν και να απολαύσουν εν’τέλι  αυτό που θα έφτιαχνα. Με λίγα λόγια πως θα γίνω σωστός Bartender. Καθώς έφτασα σε ένα μικρό επίπεδο (ενώ πίστευα ότι τα ήξερα όλα) σε μία επαφή με έναν νεαρό πελάτη, καθώς με ρωτούσε για την παραγωγή ενός Cocktail, εγώ με αμέριστο θράσος του απάντησα σαν ξερόλας. Δεν είπε τίποτα, άκουσε, είπε ευχαριστώ και συνέχισε το ποτό του. Την επόμενη φορά που τον ξαναείδα ήταν αυτός πίσω από μια μπάρα και με έκανε να νιώσω (θετικά, και με πολύ σκέψη) μικρός για αυτό που νόμιζα ότι ήξερα. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν με είχε διακόψει από τις χαζομάρες που έλεγα, η απάντηση του ήταν «πρέπει να είσαι  ταπεινός, να μην περιαυτολογείς και να ακούς από τον πιο έξυπνο μέχρι τον πιο χαζό άνθρωπο, πάντα έχεις κάτι να κερδίσεις».

cocktailbar3

Ο τυπάς αυτός είναι ο Βασίλης Καλαϊτζής και σε συνεργασία με κάποια ακόμη τρομερά άτομα, είχαν χτίσει το τρομερό COCKTAIL BAR. Γιατί  τρομερό; Για αρχή ήταν το πρώτο καθ’εξοχήν cocktail bar της Θεσσαλονίκης, μπορεί και της Ελλάδας αλλά δεν έχω την γνώση για να το αποδείξω. Ένα πράγμα ήταν σίγουρο, ότι σε αυτό το μαγαζί θα έπινες cocktail, πολύ δύσκολα θα την γλίτωνες. Ήταν ένα από τα πρώτα bar που εισήγαγαν τον όρο self service, και είχαν λόγο που το έκαναν. Ήθελαν να γνωρίζουν τον κάθε πελάτη τους ξεχωριστά με σκοπό να αντιληφθούν όσο καλύτερα γίνεται τις προτιμήσεις του και να του παράγουν αυτό που θα απολάμβανε. Και ένα θετικό πάνω σε αυτό ήταν ότι ο πελάτης έβλεπε μπροστά του να γίνεται όλη η μαγεία! Πράγμα που σε εξίταρε να μάθεις τι είναι το κάθε μπουκάλι που έπιανε και το έβαζε το ποτό σου. Το αποτέλεσμα αυτού, κάθε σου παραγγελία ήταν μια νέα ιστορία, ανάλογα την διάθεση σου, το διαφορετικό πράγμα που ζητούσες. Αυτό το μυστήριο είχε την ομορφιά του. Αλλά ακόμη και αν ζητούσες κάτι από τον περίφημο πίνακα που έγραφε συνταγές καταλόγου, παρακολουθούσες με αμείωτο ενδιαφέρον όσες φορές και αν το ζητούσες.

cocktailbar4

Το μπαρ από μέσα, ήταν σαν γήπεδο, κατασκευασμένο με τέτοιον τρόπο που μπορούσες να δουλεύεις ελεύθερα με τους συνεργάτες σου, αλλά ότι χρειάζεσαι να είναι δίπλα σου. Με εργονομία και λειτουργικότητα για σεμινάρια, σαν τα ΙΚΕΑ μια φάση. Μίνιμαλ ποτήρια, έξυπνα ράφια, πολλά μπουκάλια και ένα μπαρ τόνων. Και όταν λέω τόνων, κυριολεκτώ! Οι άνθρωποι έκαναν μπαρ από τσιμέντο και τούβλα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο χώρος ήταν έτσι σχεδιασμένος ώστε ακόμη και με πλήθος, ένιωθες άνετος. Τα φώτα πάνω από το μπαρ που πολλές φορές πήγαιναν πέρα δώθε σκιαγραφούσαν κάθε κίνηση και ο κρυφός φωτισμός στον τοίχο μαζί με έναν προβολέα που έπαιζε ανέμελα ολοκλήρωναν μία γλυκιά εικόνα μαζί με τα φυτά. Μουσικές που σου κινούσαν το σώμα και cocktails, πολλά cocktails!

cocktailbar5

Για μένα αυτή η ομάδα, αυτός ο χώρος, αυτά τα ποτά και όλη η ιδεολογία ήταν κάτι το πρωτοποριακό! Και για να είμαι ειλικρινής, έχω αντιγράψει πολλές ιδέες τους! Γιατί; Διότι ότι και αν έβλεπα κάθε φορά που πήγαινα σε αυτό το μαγαζί, ότι συζήτηση και αν είχα και ότι και αν δοκίμαζα ήταν ένα μικρό σεμινάριο. Δημιούργησαν ένα νέο ρεύμα πάνω στο ποτό, στην εξυπηρέτηση, στις τεχνοτροπίες και πολλά άλλα που έκαναν το κόσμο πιο απαιτητικό σε αυτό που πίνει με αποτέλεσμα να παρασυρθούν (θετικά πάντα) πολλά άλλα μαγαζιά και πολλά νέα άτομα να ασχοληθούν με αυτό που λέγεται bartending.

Οπότε μετά από όλα αυτά που περιέγραψα, είναι λίγο θλιβερό και στενάχωρο για μένα ότι το «COCKTAIL BAR» έκανε τον κύκλο του και με δάφνες νικητή έκλεισε την παράσταση του. Πάρα ταύτα θα ευχαριστώ για πάντα αυτό το μέρος και τους ανθρώπους που έδωσαν ψυχή και ουσία σε αυτόν τον χώρο. Όπως και για τις πολύ ωραίες βραδιές και πολλές εμπνεύσεις σε πολλούς από εμάς που δουλεύουμε στα bar.

Και τέλος κάτι που απευθύνεται ξεκάθαρα σε όσους ανήκουν στην κατηγορία του πελάτη. Όταν σας δίνεται η ευκαιρία να έχετε ένα παρόμοιο μέρος στην πόλη σας, με κλειστά τα μάτια θα σας πρότεινα να το επισκεφθείτε. Θα πετύχετε ανθρώπους μέσα με φωτιά στα μάτια, δημιουργικότητα στο μυαλό, και ευγένεια συνοδευόμενη από χαμόγελο στα χείλη. Με αποτέλεσμα να μην βγείτε ποτέ από εκεί απογοητευμένοι.

 

Υ.γ. 1) Σας ευχαριστώ όλους από το COCKTAIL BAR για τις όμορφες στιγμές που μου χαρίσατε, και τις γνώσεις που με τόσο ανιδιοτέλεια μου προσφέρατε.

Υ.γ. 2) Είμαι σίγουρος ότι σε ότι και αν κάνετε τώρα ή στο μέλλον θα τα πάτε τέλεια διότι έχετε το χάρισμα που υπάρχει σε λίγους

Υ.γ. 3) Σταματάω εδώ διότι είμαι ευσυγκίνητος, στην υγεία σας και στην υγειά όλων εμάς που θα δοκιμάζουμε από υπέροχους ανθρώπους τρομερά ποτά

Με περηφάνια

Θεόφιλος

Φυσεκίδης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s