Πέρι Υγιεινής…

στις

Το ξέρω ότι άργησα λίγο αν ανεβάσω καινούργιο κείμενο, άλλα όταν κάνεις ανακαίνιση το BAR σου, πρέπει να είσαι 100% εκεί. Διότι πρέπει να γίνει σωστή δουλειά ώστε ο άνθρωπος που θα σε τιμήσει με την παρουσία του να μείνει τελείως ικανοποιημένος. Οπότε καταλαβαίνετε. Από εκεί και πέρα, λόγο της όλης διαδικασίας των τελευταίων ημερών, μου ήρθε και η ιδέα για το νέο αυτό κείμενο. Πάμε λοιπόν!

Φίλε αναγνώστη, εσύ που μπήκες στον κόπο και διαβάζεις αυτό το γαμάτο κείμενο, εσύ ο μικρός θεούλης που θα μου ανεβάσεις τις προβολές (και επειδή είσαι και γαμώ τα παιδιά θα το δείξεις και σε άλλους, για να βοηθήσεις αυτόν τον σεμνό και μετριόφρων συγγραφέα). ΕΣΥ που μπήκες σε όλη αυτήν την διαδικασία, θα σε ανταμείψω με πολλές σημαντικές πληροφορίες συνδιαζόμενες με απείρου κάλους ειρωνεία και χούμορ. Από την άλλη αν είσαι κάποιο παιδί που δουλεύει σε μπαρ (αν και σε αγαπάω και είμαι συναισθηματικά δεμένος μαζί σου σε μια ανώτερη υπόσταση και σέβομαι την δουλειά μας) απλά κρύψου πίσω από το δάκτυλο σου γιατί έρχεται καταιγίδα αλήθειας ή αποδέξου τους κεραυνούς, πες ότι «Ναι και εγώ το έκανα» και ξεπλύσου από την βροχή των αμαρτιών που έχεις συμβάλει.

Ναι, εντάξει, μπορεί να το παρατράβηξα λιγάκι πιο επάνω αλλά έχω λόγο! Επί τούτου, σε αυτό το ολόφρεσκο κείμενο θα γράψω για κάποιες από τις πιο βρώμικες συνήθειες που έχουμε όλοι εμείς που δουλεύουμε σε αυτούς τους χώρους (Κάποιοι από εμάς μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας τις έχουμε διορθώσει) και πρέπει όπως και δήποτε να αλλάξουμε διότι δεν είναι υγιεινό , δεύτερον δεν θα άρεσε ούτε σε εμάς να μας το κάνουν και τέλος μπορεί να πάθει και κανένας τίποτα και να βρούμε τον μπελά μας. Οπότε τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας πάμε στο κυρίως θέμα.

Για αρχή, μπαρμανέε! Πιάσε την τσιμπίδα μην σου πιάσω εγώ το αυτί με αυτήν. Είναι μπροστά σου, εσύ την ζήτησες από το αφεντικό σου για να κάνεις την «μόστρα» σου κάνα δυο φορές, οπότε πιάσε την ρημάδα διότι την έχεις μπροστά σου και τα χεράκια να τα έχεις μόνο για να πιάνεις τα μπουκάλια. Ξέρω ξέρω, ότι έχεις πλυμένα τα χέρια σου συνέχεια αλλά από εκεί και πέρα ότι και αν πιάσεις στο μεσοδιάστημα με τα χέρια σου είναι πιθανός κίνδυνος να μεταφέρεις κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην υγεία κάποιου άλλου καθώς πιάνεις με τα χέρια σου καμιά φέτα από τα φρούτα. Οπότε δεν σου φταίει σε τίποτα ο κοσμάκης.

Εν συνεχεία μιας και μίλησα για χέρια, υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να προσέχουμε πάντα. Και αυτό είναι τα νυχάκια. Οπότε να κοιτάμε να τα κόβουμε με συνέπεια και να είναι καθαρά, δεν λέω να πηγαίνετε οι άντρες για μανικιούρ αλλά πρέπει να είναι κομμένα. Ο λόγος αγαπητοί μου είναι ότι τα νυχάκια αν είναι μεγάλα μαζεύουν βρομιά από κάτω και όπως προανέφερα είναι επικίνδυνο για την υγεία ακόμη και την δική σας. Συν το γεγονός ότι ούτε στην Γαλλία του 1800 είμαστε, ούτε γαλλικό νυχάκι έχουμε. Και μιας και είπα γαλλικό, αγαπητές μπαργουμάνες και σερβιτόρισες, επίσης το νυχάκι κομμένο. Αν θέλετε νυχάκι, ή γλάστρα στην είσοδο να κάτσετε ή παρέα με τις φίλες σας ως πελάτισσα στο μπαρ.

Και για να κλείσω το θέμα με τα χέρια γιατί στο τέλος θα πέσει καμιά μούτζα, τα χεράκια όταν βγαίνετε από την τουαλέτα να τα ξανά πλένετε, διότι δεν ξέρετε πόσο βρομιάρης μπορεί να είναι ο καθένας οπότε ακόμη και τα χερούλια μπορεί να είναι λερωμένα. Όπως και όταν έχουμε αδειάσει ένα τραπέζι, στο ενδιάμεσο ξανά πλένουμε τα χέρια μας. Και εν κατακλείδι για αυτό που θέλω να καταλήξω, τα ποτήρια αγαπητοί συνάδελφοι τα πιάνουμε από την μέση και κάτω για να τα σερβίρουμε.  Από πάνω αν το πιάνετε για να το δώσετε είναι ακριβώς το ίδιο σαν να βάζετε και μέσα τα δάκτυλά σας καθώς τα σερβίρετε. Οπότε καλύτερα όπως προανέφερα από την μέση και κάτω, αλλιώς πιείτε το εσείς.

Την άποψη μου για το τσιγάρο την έχω ξανά πει. Θεωρώ τον νόμο αντισυνταγματικό και επί των πλείστων ένα νόμο που δεν γίνεται η χρήση του σε μεγάλες πόλεις και πολλές φορές βρίσκονται με μεγάλα πρόστιμα μικρές επιχειρήσεις στην επαρχία. Άρα θεωρώ ότι αν θες να καπνίσεις, κάνε το ελεύθερα αρχηγέ. Αλλά, αν δουλεύεις σε αυτήν την επιχείρηση καλά θα κάνεις να το κάνεις με στυλ και τρόπο. Το να καπνίζεις πάνω από το bar station αρχηγέ μου είναι και ανθυγιεινό αλλά και κακή εικόνα προς έναν πελάτη. Οπότε χώσου  σε μία ωραία γωνίτσα και τράβα καμιά τζούρα, ώστε να αποφύγεις και το να λερωθεί ο πάγος σου ή ότι άλλο υλικό έχεις το οποίο μπορεί να βλαφτεί και είσαι και πιο ωραία εικόνα. Όσο για εσάς κυρίες πίσω από το μπαρ, όταν καπνίζετε ειδικά με εκείνα τα κραγιόν που αφήνουν παντού, περισσότερο για κολλάδικο δείχνει το μαγαζί παρά για μπαρ. Αγαπητοί σερβιτόροι, μην ανησυχείτε, δεν σας ξέχασα. Το τσιγάρο γρήγορα και στα κλεφτά στην ίδια γωνιά με τους άλλους, διότι δεν είναι ωραία εικόνα και όταν σε βλέπει ο πελάτης να καπνίζεις, και δεν θα παραγγείλει και κατά πάσα πιθανότητα θα νευριάσει.

Ήρθε η ώρα για τα πάμπλικ μίντια! Ναι το ξέρω ότι ποστάρατε μια φωτό με βλέμμα σοβαρό καθώς φτιάχνετε κάτι και περιμένετε να γίνει χαμός από λάικ. Επίσης μπορεί να περιμένετε μήνυμα από το μαράκι που είναι τούμπανο και να είναι πολλά υποσχόμενο. Μπορεί επίσης να περιμένετε και το στοίχημα και ίσως να δείτε και αν η ομαδάρα μας πάει καλά στο Τσου Λου. Ή εσείς κυρία να δείτε στο ίνστα αν η ιστορία σας με τα φιλάκια μπουμεραγκ ή το «και καλά περνάμε όλες τέλεια φωτό» την είδαν όλοι. Αλλά μαντέψτε ποιος δεν νοιάζεται! Το καημένο αφεντικό σας που σας πληρώνει και περιμένει να κάνετε την δουλειά σας και ο μαλάκας ο πελάτης που εδώ και πόση ώρα περιμένει να παραγγείλει. Ναι καλά καταλάβατε. Το ξέρω ότι σας φαίνεται περίεργο και πρωτάκουστο, αλλά βάλτε το ρημάδι στην τσάντα σας και δουλέψτε. Σε κάποια φάση που θα κάνετε ένα μικρό διάλειμμα δείτε το μισό λεπτό και συνεχίστε. Ε;

Το ξέρω ότι πολλές φορές τυχαίνει πολλοί πελάτες-τισες να μην σέβονται την δουλειά σας ή από την άλλη πολλοί από αυτούς να έρχονται ειδικά για να σας δουν και να κάνουν καμιά καυλάντα. Όπως και να έχει, στον χώρο που εργάζεστε θα πρέπει να ντύνεστε σοβαρά, σεμνά και ωραία. Έτσι ίσως κερδίσετε λίγο σεβασμό παραπάνω (διότι πολλά αρχικά κρίνονται από την εξωτερική εμφάνιση), συν το γεγονός ότι αν έρχονται για τον δεύτερο λόγο θα σας θελήσουν και για την προσωπικότητά σας και θα βάλουν λίγο την φαντασία τους να δουλέψει. Οπότε αγόρια, όχι σκισμένα τζιν (ούτε ροκ σταρ είστε, ούτε φάσιον άικον), όχι «V» μπλουζάκια (φτάνει με την καγκουριά) και όχι μα όχι δαχτυλίδια, σορτσάκια κομποσκοίνια κτλ κτλ (δεν χρειάζεται να πω τον λόγο). Όσο για εσάς αγαπητές μου μπαργουμάνες και σερβιτόρες, όχι σορτσάκια (μέχρι και την σπλήνα σας μπορεί να δείξετε στα μέσα μαζικής δικτύωσης, αλλά εδώ δουλεύετε, οπότε κρύψτε λίγο κωλαράκι), όχι υπερβολικό μακιγιάζ (πρώτον τρομάζουμε, δεύτερον μπορεί να λερωθείτε και η ίδια, τρίτον είστε όμορφες όπως και αν είστε άρα κάντε το νούμερο σας με κάτι διακριτικό και αφήστε το χαμόγελο σας να λάμψει) και τέλος ΟΧΙ τακούνια στην δουλειά (τακούνια στα μπουζούκια δίπλα στο γκομενάκι, πάνω στα τραπέζια ή σε κάνα γκαλά. Στο μαγαζί φλατ και αθλητικά, για να μην γκρινιάζετε μετά ότι σας πονά η μέση και αραδιάζετε την ώρα που γίνεται χαμός).

Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά περί υγιεινής αλλά θα διαβάζετε για δύο μέρες. Για αυτό θα κλείσω με κάτι καλό! Τα συνοδευτικά είναι για τους πελάτες. Το ξέρω ότι μπορεί να πεινάτε και δεν θα σας αδικήσω σε μία πιθανή εξόρμηση προς την κουζίνα να σαβουριάσετε ένα μπολ με πατατάκια, ξηρούς, αγγουράκι, κάνα τοστ κτλ κτλ. Αλλά καθώς τα συνοδευτικά έχουν φύγει από την κουζίνα και είναι στο πόστο που είναι για να σερβιριστούν, δεν τα ακουμπάμε. Είναι τουλάχιστον σπαστικό και λάθος κάθε φορά που περνάτε να τσιμπάτε και από ένα πατατάκι διότι συνέχεια παίρνετε από διαφορετικά μπολ πράγμα που σημαίνει ότι αδειάζουν όλα (και μισό άδεια στον πελάτη δεν  μπορούν να σερβιριστούν) , έχετε λαδωμένα χέρια και μπορεί πάλι να έχετε πιάσει κάτι και στην συνέχεια αν φάει κάποιος μπορεί να πάθει το οτιδήποτε (πόσο ωραίο θαρρείτε ότι θα ήταν να τσιμπούσε κάποιος από την γαριδομακαρονάδα σας σε ένα εστιατόριο. Οπότε μην το κάνετε και επίσης, πάντε  φαγωμένοι στην δουλειά!

Υ.γ. 1) Τα μούσια δεν είναι ανθυγιεινά, εκτός αν δεν κάνετε μπάνιο.

Υ.γ.2) Πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι κάποιος σας βλέπει, και εξαρτάται από εσάς αν ξανά έρθει.

Υ.γ.3) Πράξτε όπως θα θέλατε εσείς να δείτε ένα άτομο σε έναν τέτοιο χώρο να εργάζεται.

Με σεβασμό προς τον πελάτη

Θεόφιλος

Φυσεκίδης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s