Είδη Μπαρμανέων..!

στις

Το καλοκαίρι άρχισε ήδη να παίρνει την κατιούσα, μιας αυτοί οι ήπιοι καύσωνες των 42 βαθμών για κάνα μήνα έφυγαν, μας κλείνει το μάτι σιγά σιγά ο Σεπτέμβρης και εφόσον προφανώς ΔΕΝ πήγαμε διακοπές, είπα να γράψω κάτι ανάλαφρο, χιουμοριστικό με μια μικρή δόση αλήθειας ώστε να μας μπει με το καλό η νέα δημιουργική σεζόν (το ξέρω ότι είστε όλοι κατ’ενθουσιασμένοι #όχι #ποτέ #δεπανατελειωνειηαδειαεγωδενγυρνωπισω ). Επίσης ξέρω ότι έχω να γράψω κάτι εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά βαριόμουνα, νταξ! Θα είμαι πιο συνεπής, ουσιαστικός, ευθύς, σαρκαστικός, ανάλαφρος και ειρωνικός φέτος. Σας το υπόσχομαι!

Το θέμα το οποίο θα αναλύσω, έχει να κάνει με ότι παρατήρησα αυτό το καλοκαίρι σε διάφορα μαγαζιά που πήγα. Και πιο συγκεκριμένα θα αφιερώσω ολοκληρωτικά το άρθρο , στον αριστοκράτη της μεσαίας τάξης (όπως έλεγε και στην ταινία COCKTAIL ο Bryan Brown) τον Bartender!

 dog alcohol booze martini bartender GIF

 

Όπως και εσείς έχετε παρατηρήσει σε κάθε μπαρ υπάρχει μια προσωπικότητα από πίσω που γεμίζει με την παρουσία του αυτόν τον χώρο. Σίγουρα κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, αλλά σε αυτήν την δουλεία συχνά πυκνά, αναλόγως και τον χώρο, έχουν παρατηρηθεί κάποια κοινά στοιχεία. Με αποτέλεσμα στο πέρας των χρόνων να έχουν δημιουργηθεί κάποιοι τίτλοι ή είδη bartender αν το θέλετε πιο σωστά. Οπότε προφανώς και θα αρπάξω την ευκαιρία να σχολιάσω (όπως όλοι), αναλύσω (για διευκρινιστικούς λόγους) και θα σατιρίσω (γιατί μπορώ, δικό μου είναι το blog ότι θέλω κάνω) τις επικρατέστερες, διότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες. Επίσης σίγουρα και εγώ ανήκω σε μια από αυτές, μην νομίζετε ότι με βγάζω στην απέξω.

Ο ΠΑΛΙΟΣ

 reaction black and white bartender GIF

Δεν γινόταν να αρχίσω αλλιώς. Φόρος τιμής στον παλιό διότι έχει τα περισσότερα χρόνια στην πλάτη του και έχει πολλές σαρδέλες, σπαθιά, φλόγες, αστέρια στον ώμο του. Το σύνηθες προφίλ ηλικίας του είναι ανάμεσα στα 40 με 55 έτη και δουλεύει γύρω στα 20 με 35 χρόνια πίσω από την μπάρα, κοινώς την έχει λιώσει την σόλα εκεί μέσα. Εννοείτε ότι άρχισε να δουλεύει σε μαγαζιά από τα 13, και έχουν δει τα μάτια του μικρέ πράγματα και εποχές που εσύ δεν θα δεις ποτέ (μπορεί και να ισχύει λίγο αυτό). Εννοείτε ότι έχει να σου διηγηθεί ένα σκασμό ιστορίες, κάποιες αλλάζουν συνέχεια, κάποιες (νταξ τώρα) δεν είναι και τόσο αληθής. Αλλά σίγουρα έχει να πει. Εικονικό προφίλ, γκρίζα μαλλιά (αν υπάρχουν ακόμη), μια υποβόσκουσα κοιλίτσα. Συνήθως τζιν, μπλούζα (γιατί βαριέται πια να καλοντύνεται) άντε κάνα πουκάμισο. Σίγουρα ξέρει περισσότερα από σένα (Εννοείται), στην ηλικία σου δεν κοιμόταν, μόνο πάρταρε, δούλευε το τριπλάσιο από εσένα και έκανε και μουχαμπέτι με τρία κοράσια ταυτόχρονα (γιατί η νέα γενιά δεν έχει αντοχές, τότε ήξεραν τι σημαίνει δουλειά και τώρα όλοι φοβάστε να ορμήξετε). Τέλος αν πας να πιάσεις shaker και να μιλήσεις για cocktail πολύ πιθανόν να ακούσεις ότι «εγώ αυτά τα ήξερα πριν καν γεννηθείς» (Δεν κατάλαβα ποτέ αν είναι καλό, κακό ή αδιάφορο αυτό ποτέ). Όπως και να έχει τον αγαπάμε γιατί μπορεί να είναι και αυτός που μας εισήγαγε σε αυτόν τον χώρο.

Ο ΣΦΙΧΤΕΡΜΑΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για sexy bartender gif

Δεν γίνεται να λείπει από την συλλογή μας αυτό το ραγδαία πολλαπλασιαζόμενο είδος. Κατά βάση νεαρός, εννοείται κολλητά μπλουζάκια (ειδικά τώρα το καλοκαίρι, η καλύτερη του γιατί μπορεί να φορέσει και κάνα τανκ). Τον συναντάμε συνήθως σε club, beach bar, νησιά. Τον Απρίλιο-Μάιο τον χάνουν ακόμη και οι κολλητοί του διότι πατιέται, κάνει διατροφή και μπουκώνει τον εαυτό του με πρωτεΐνη. Κατά βάση δεν έχει και μεγάλη ιδέα για τα ποτά, αλλά είναι ομορφόπαιδο (τι να κάνουμε).  Δεν μπορεί να στρίψει ούτε τον αυχένα του από το σφίξιμο έχοντας κλασσικές κινήσεις που όλοι αγαπήσαμε (ρώτα τον που είναι η τουαλέτα). Και θα τον δεις περιτριγυρισμένο από κοριτσάκια να πίνει μια σόδα λεμόνι καλαμάκι…

Ο ΒΕΝΖΙΝΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για sexy bartender gif

Αγαπημένη μορφή προσωπικοτάρας πίσω από το μπαρ. Προφανώς και η λέξη μεζούρα είναι κάτι άγνωστο για αυτόν (για αυτό έχουμε τα μάτια θα σου πει) ή είναι μαλωμένος με αυτήν όπως και με το αφεντικό του διότι όποτε τον βλέπει να βάζει ποτά η καρδιά του πιάνεται. Είναι συνήθως τρομερά γρήγορος στην δουλειά του, εννοείτε η λέξη consistancy για αυτόν συνδέεται μόνο στην έννοια ότι όλα είναι βαριά και το μπουκάλι βγάζει με το ζόρι 8 ποτά. Για αυτό και τον αγαπάμε! Ούτως ή άλλως, χωρίς βενζινά δεν πας πουθενά αν θες να παρτάρεις. Θα τον πετύχεις παντού πλην cocktail bar, περιτριγυρισμένο από hardcore τυπάδες και είναι ο man!

Ο ΓΑΜΑΩ-ΤΑΟ

 music video fail bartender youre gonna miss me when im gone cup song cover GIF

Πίσω από καπνούς, μια ηλιαχτίδα φωτός αχνοφαίνεται. Έντονες εκρηκτικές κινήσεις που δεν μπορείς να καταλάβεις ακόμη αλλά γίνονται αντιληπτές από ένα armband. Ξαφνικά ένα χέρι κόβει τον καπνό στο οποίο επάνω με μαύρο μελάνι έχει στιγματιστεί μία ιστορία. Και ένα σοβαρός ύφος σε ρωτά τι θες να πιεις. Ιδρώνεις από το άγχος, η καρδιά σου χτυπά από φόβο και η απάντησή σου φεύγει νιώθοντας σαν παιδί σε σχολείο που δεν ξέρει αν απάντησε σωστά! Είναι σκεπτικός, και εσύ ήδη θυμάσαι την ιστορία που κάποτε ένας φίλος σου που απάντησε λάθος τον είχε κάνει ρεζίλι μπροστά σε κάτι κορίτσια. Σκέφτεσαι, τουλάχιστον δεν ζήτησα vodka γιατί θα με είχε διώξει. Το θετικό του νεύμα σου επιτρέπει να αφήσεις αναπαυτικά την ανάσα σου. Το πέρασες και αυτό το τεστ. Λοιπόν, για να πατήσουμε στην πραγματικότητα, μιλάμε για μία από τις πιο κακές μορφές τυπά πίσω από το μπαρ. Είναι σνομπ, ξερόλας (πάντα σε υποθετικό επίπεδο, διότι απλά έχει διαβάσει δυο-τρία άρθρα και έχει ακούσει και μια δύο απόψεις που τις ενστερνίζεται μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός του), προφανώς και για αυτόν δεν ξέρει κανένας πελάτης να πίνει και κάνει «και γαμώ τα cocktail» επειδή έτυχε μια  φορά να πάει καλά σε έναν διαγωνισμό. Φουλ μανίκι, ντύσιμο καρδινάλιου και περιποιημένο μούσι με μαλλί γλυμμένο τον αντιπροσωπεύουν κατά βάση. Είναι περικυκλωμένος από άλλους ντεμέκ τυπάδες. Αν τον πετύχετε σε μπαρ, απλά τρέξτε μακριά, πολύ μακριά!

Ο ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ

 fun high quality buster bartender GIF

Είναι ένας συνδυασμός πολλών ειδών αλλά όπως και να έχει πρέπει να υπάρχει στην λίστα μας. Τον συναντάς παντού, πραγματικά.. ΠΑΝΤΟΥ! Είναι ο άνθρωπος που ποτέ δεν θα πει όχι σε ένα παραπάνω ποτό. Αυτός που αν του πεις είναι νωρίς για να πιούμε θα σου απαντήσει «ότι είναι ήδη χθες στην Κίνα και Αύριο στην Αμερική». Δεν μπορεί να αρχίσει την δουλειά χωρίς «να μωρέ, ένα χαλαρό ποτάκι». Το ένα μπουκάλι το έχει στο χαλαρό, και κατά βάση μετά τις μία θα κάνει τα εξής: θα είναι σε μία γωνία και θα κάνει τσιγάρο (άσχετα αν γίνεται χαμός), θα ψάχνει να βρει ένα τζιν στα ουίσκι μπροστά, θα έχει γραπωθεί από καμία γκόμενα, θα προσπαθεί να μιλήσει (κάτι σε Ελληνικά-Αραβικά) για να πάρει παραγγελία ή θα χορεύει κάπου μισόγυμνος. Αν δεν προλάβει να πιει πολύ βγάζει δουλειά, αλλιώς τίποτα και αφήνει το μπαρ χάλια. Είναι ο άνθρωπος που θα ακολουθήσει πάντα μετά. Είναι η ψυχή του πάρτι στο μπαρ πολλές φορές. Είναι για ξύλο από τους συναδέλφους του, αλλά έχε χάρη που τον αγαπάνε. Δεν έχει συγκεκριμένη μορφή. Αν τον πετύχεις μπορεί να περάσεις τέλεια ή να μην πιεις ποτέ.

 Ο ΓΝΩΣΤΗΣ-GURU

 cinemagraph bartender takumi watanabe GIF

Συνήθως στην ελεύθερη του ώρα θα τον πετύχετε σε κάποια στενή γωνιά να διαβάζει το «The Art Of Mixology» έχοντας ανάψει ένα ένα δοκάρι (ξέρω γω Partagas Conona 1) και ένα παλαιωμένο ρούμι ή ένα single malt whiskey, αλλιώς δίπλα σε ένα σεφ και να σχολιάζουν την επιρροή κάθε υλικού ανάλογα τον χρόνο και την θερμοκρασία όταν κάνουν infuse κάτι. Η μεγάλη του γνώση τον καθιστά τόσο ήρεμο και cool που ακόμη και εσύ δυσανασχετείς αν όντως έχει γνώσεις διότι ακούει κάθε άποψη με ιδιαίτερη προσήλωση και σχεδόν ποτέ δεν μιλά για να κάνει επίδειξη δύναμης στην γνώση! Στην αμφιβολία σου μπαίνει ένα μεγάλο ΣΤΟΠ όταν εισέλθει στο εσωτερικό χώρο του μπαρ. Η ηρεμία του, η συνοχή και η άνεση τον κινήσεων του, η τρομακτική ακρίβεια σε ένα γευστικότατο αποτέλεσμα και το τρομερό του χαμόγελο με αέρα συνοδευόμενο από μία πηγάζουσα οικοδεσποσύνη, σε καθιστούν ικανό μόνο να αναπνέεις και να θαυμάζεις. Είναι πρότυπο προς μίμηση αυτός ο άνθρωπος και αν ποτέ έχετε την τύχη να τον πετύχετε δίπλα σας και αρχίσει να μιλά, απλά ρωτήστε του τα πάντα και απορροφήστε ότι μπορείτε!

Ο ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ

 vintage 80s summer retro drink GIF

Θα μπορούσε να γίνει ο πρεσβευτής της Ικαρίας με τρομερή άνεση ο συγκεκριμένος. Η χαλαρότητά του  σε κάνει να απορείς αν έχει μυικό τόνο, αν το νευρικό του σύστημα δουλεύει σωστά και πως στο καλό στέκεται ακόμη όρθιος. Δεν πα να φωνάζεις δίπλα του, να έχει δέκα σηκωμένα χέρια για παραγγελία μπροστά του, να γίνεται χαμός στο μαγαζί. Αυτός, απλά θα σηκώσει χαλαρά με το πάσο του το μπουκάλι για να το αδειάσει σιγά στην μεζούρα και ακόμη πιο σιγά στο ποτήρι καθώς θα σε κοιτάξει εσένα ,που θα είσαι κατακόκκινος από τα νεύρα, γεμάτος στον ιδρώτα και πηγαίνεις σαν τρελός (γιατί πολύ απλά, κάποιος πρέπει να βγάλει την δουλειά) , και θα ρίξει ένα χαζό χαμόγελο. Δεν έχει συγκεκριμένη μορφή, οντότητα, βασικά δεν ξέρεις αν όντως ζει και υπάρχει. Το μόνο πράγμα που σε κάνει να πιστεύεις ότι ζει είναι η μυρωδιά από την μούχλα που πιάνει το παπούτσι σε κάθε βήμα που κάνει μέχρι να τελειώσει το άλλο ή ο ήχος στο πιο καμένο αστείο που μπορεί να έχεις ακούσει στην ζωή σου. Αν τον πετύχεις μπροστά σου, ζήτα από τον άλλο κάτι για να πιεις.

Εννοείτε ότι θα μπορούσε αυτό το άρθρο να μην τελειώσει ποτέ διότι υπάρχουν και γεννιούντε καθημερινά πολλές κατηγορίες. Αλλά θα σας κουράσω, οπότε πριν φτάσω στο τελευταίο και πιο αγαπητό είδος, θα προσθέσω απλά ως είδος μερικά είδη και θα κλείσω με το καλύτερο. Υπάρχουν: Ο χιπστεράς-φωτογράφος, Ο μολέκιουλαρ, Ο μιντια-γουανα μπει φειμοους, Ο σπιντάκιας, Ο φλεράς, Ο γυναικοσόναρ, Ο τελειομανής, Ο συλλέκτης και πολλά άλλα για να φτάσουμε στον…

Ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ

Jesse y Joy bartender jesse & joy gente de zona bartending GIF

Για το τέλος αφήσαμε τον καλυτερότερο, τον πανμέγιστο, τον συνταρακτικό, τον μικρό αυτόν θεούλη. Είναι ένας τμηματικός συνδυασμός όλων των πάνω. Εννοείται ότι έχει απόψεις και τις ενστερνίζεται με όλους. Τι Θες; Πολιτικά ( Θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός ΑΝΕΤΑ, αφού βλέπει και wiki leaks) , Μουσική (μπορεί να υποστηρίζει ότι μεγάλωσε με χιπ-χοπ και στο τώρα ακούει επιλεκτική house, αλλά αν ακούσει λαϊκά του βγαίνουν τα πάντα),   Αθλητικά ( Ξέρει τα πάντα, έχε χάρη το μέσον που δεν είχε και ο τραυματισμός που τον άφησε πίσω) , Γκομενικά ( Μόνο το κρεβάτι του αν είχε στόμα θα έγραφε νέα Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα ), γενικά είναι μέσα σε όλα ρε παιδί μου! Όταν δουλεύει, δεν τον πιάνει το μάτι σου, πραγματικά. Είτε θα είναι απίστευτα γρήγορος ή στις τουαλέτες (Μην ρωτάς!). Μπορεί να πάρει όλη την παραγωγή πάνω του, μαλώνει δίχως φόβο ακόμη και με το αφεντικό (ποιο είναι το γατάκι που θα τον προσβάλλει). Αν είσαι άγνωστος παίζουν τα τυπικά, μεζούρα, ένα χαμόγελο και μια εξυπηρέτηση καλή. Αν όμως είσαι κολλητός, αδερφός ή κάνα καλό (ξέρετε τι εννοώ) θα σε αρπάξει κεφαλοκλείδωμα, θα σου βάλει ποτό αναλογίας 90% αλκοόλ – 10% ότι άλλο έχεις ζητήσει, θα χάσεις το μέτρημα στα σφηνάκια και στο κάτω κάτω αν δεν νιώθεις θα σου χώσει ένα μπουκάλι στο στόμα μέχρι να πεθάνεις. Αν τον αγαπάμε; Εννοείτε! Αν και είναι στραβόξυλο  και για μπουνιές. Να αλλάξει; Ούτε με χίλια μνημόνια. Αν τον πετύχετε, απλά παραγγείλετε ευγενικά και γνωρίστε τον, τα υπόλοιπα θα τα κάνει αυτός!

Κλείνοντας ξέρω ότι πολλοί κάνατε τον εαυτό σας εικόνα, πολλοί τους έχετε πετύχει, και πολλοί ρίξατε ένα μικρό χαμογελάκι. Αν όντως το κατάφερα, αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Αν από την άλλη νευριάσατε , δεν πειράζει, ξυδάκι και σκρολ ..

Υ.γ. 1) Κορίτσια, μπαργουμάνες, δεν σας έβαλα μέσα διότι αν έλεγα, για γλάστρες, πουκαμισούδες κτλ κτλ, θα με δέρνατε. Εγώ δεν ξανά πάω κόντρα με γυναίκα που μπορεί να έχει Χασιμότο.

Υ.γ. 2) Κάποια τα έγραψα προς γνώση και διόρθωση, όσο χιουμοριστικά και αν τα είπα…

 

Με μεγάλο σεβασμό και ευγένεια (προσπαθώ τουλάχιστον..)

~Θεόφιλος Φυσεκίδης

Σχολιάστε