Στην Υγειά Του Αντι-ρατσισμού

στις

Ένα δημιουργικό πρωινό στο γραφείο, περιμένοντας τον επόμενο ασθενή ( ναι, η αγάπη μου είναι το μπαρ, το να κάνω καλά τους ανθρώπους μέσω της φυσικοθεραπείας είναι το επάγγελμά μου) βλέποντας πολλά βίντεο στο youtube. Όπως είπα δημιουργικό! Παρατήρησα πολλά βίντεο περί ρατσισμού φυλών, θρησκειών, πολιτευμάτων, χωρών  κτλ κτλ. Μέχρι που είδα ένα βίντεο στο οποίο πολλοί έλεγαν τις ρατσιστικές τους απόψεις, μέχρις ότου έκαναν ένα DNA τεστ το οποίο έδειχνε την πολυπολιτισμικότητα του καθ’ενός και διόρθωνε με μία γερή φάπα στις αντιλήψεις τον καθένα. Και εκεί μου ήρθε ένα τρομερό πράγμα από την αγάπη μου για το μπαρ.

Ναι όντως το μπαρ! Και δεν αναφέρομαι ούτε στην έξω μεριά του μπαρ, μήδε στους μπαρτέντερ. Διότι έχει υπάρξει πολύ ρατσισμός και στα μπαρ. Από την εμφάνιση, την σωματική διάπλαση, την οικονομική τάξη και πολλά άλλα τα οποία με στεναχωρούν. Διότι το μπαρ, θα έπρεπε να είναι ένας χώρος αποδοχής όλων των ανθρώπων, εφόσον θεωρούνται χώροι ψυχαγωγίας ( δηλαδή, χώρος που κάνει την ψυχή να νιώθει ωραία) και χώρος έκφρασης. Και αυτό το αρνητικό, παρατηρείτε από πολλούς μπαρτέντερ που κάνουν τέτοιου είδους διακρίσεις . Πράγμα που είναι στενάχωρο μιας και αναφερόμαστε επί των πλείστων σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας.

Διακόπτοντας την αρνητική παρένθεση, διότι θα πρέπει να γραφτεί ένα ακόμα άρθρο, χωρίς να μακρηγορώ παραπάνω, συνεχίζω στην ουσία του θέματος. Υπάρχει ένα αντί- ρατσιστικό στοιχείο στο μπαρ, και αυτό είναι στην εσωτερική του μεριά. Αυτό είναι η ΚΑΒΑ! Ναι , τα ράφια με τα διάφορα ποτά! Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα απορήσετε τον λόγο για τον οποίο το λέω. Είναι απλό , τόσες εθνικότητες, με διαφορετικό χαρακτήρα, κουλτούρα, προϊόν και όμως κανείς δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα. Κάθε μέρα τα βλέπουμε μπροστά μας, εντάξει όχι όλοι, αλλά τουλάχιστον εμείς που είμαστε κάθε μέρα στα μπαρ. Δεν έχει τύχει ποτέ να ακούσω, τι κάνει αυτός ο πτωχός Μεξικανός δίπλα στον εξεζητημένο Γάλλο ή θα μου προσφέρεις τον άπλυτο Άγγλο, ή τον σχιστομάτικο Ιάπωνα στο ποτήρι μου, Ποτέ! Μα ποτέ! Αντιθέτως όλοι όσοι αγαπάμε αυτό το επάγγελμα ακόμα, αφήνουμε οποιοδήποτε ρατσιστικό στερεότυπο και μπαίνουμε στην διαδικασία να μάθουμε για τα αποστάγματα . Μπαίνουμε στην στην διαδικασία να μάθουμε για την ιστορία και την κουλτούρα κάθε χώρας, τον άνθρωπο που δημιούργησε πάνω σε μια φιλοσοφία ένα απόσταγμα ή ένα cocktail και ενθουσιαζόμαστε όταν δοκιμάζουμε κάτι από αυτά ή ακόμα περισσότερο όταν έχουμε την τύχει να γνωρίσουμε κάποιον από αυτούς του ανθρώπους ασχέτως της καταγωγής τους.

Αυτό μας καθιστά άμεσα υπεύθυνους στον να μεταφέρουμε αυτήν την νοοτροπία, όχι μόνο προς γνώση στον πελάτη για το τι είναι αυτό που πίνει και πως δημιουργήθηκε. Είναι πολύ μεγαλύτερο! Μας καθιστά υπεύθυνους για πολλά παραπάνω η ΚΑΒΑ! Ο σεβασμός που δείχνουμε σε κάθε μπουκάλι θα έπρεπε να είναι αντιγραφή του σεβασμού μας στον κάθε πελάτη. Η οικοδεσποσύνη και ο ενθουσιασμός σε κάθε νέο προϊόν να είναι παρόμοιος του ενθουσιασμού μας προς κάθε νέα προσωπικότητα που μπαίνει στον χώρο μας και να τον κάνουμε να νοιώσει οικεία, ωραία, χαρούμενα!

‘Αρα η ΚΑΒΑ μας διδάσκει κάτι όλους εμάς που είμαστε και δουλεύουμε σε αυτούς τους χώρους. Πρώτον να σεβόμαστε τον εαυτό μας, έχετε δει πόσο προσεγμένα είναι τα μπουκάλια. Δεύτερον να είμαστε πάντα οι ίδιοι και ποιοτικοί, κάθε ετικέτα όσα και αν παράγει προσπαθεί να καταφέρει αυτό. Τρίτον να αγαπάμε και να σεβόμαστε, διότι κάθε μπουκάλι που πιάνετε και θαυμάζετε το αδειάζετε στο ποτήρι με αυτά τα δεδομένα. Και τέλος να μην κάνετε Διακρίσεις, τόσα ποτά βλέπετε καθημερινά κανένα δεν σας ενοχλεί που είναι δίπλα στο άλλο, αντιθέτως όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά.

Αν μπούμε στην διαδικασία και όλοι εμείς που είμαστε σε μια τέτοια επιχείριση αρχίσουμε και λειτουργούμε έτσι, θα αρχίζουν και οι άνθρωποι που εισέρχονται στο χώρο μας να μας αντιγράφουν θετικά.  Θα δημιουργηθούν περισσότερα χαμόγελα, ωραίο κλίμα, και ένας αέρας μαγικός. Ακόμη και ο πιο στραβός πελάτης θα αλλάξει.

 

Υ.γ. 1) Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την μουσική που πολλοί το έχουν παρατηρήσει αλλά ξέρω να μιλώ για ποτά περισσότερο. Οπότε αυτό θα το αφήσω και κάναν Dj.

Υ.γ.2) Ούτε εγώ ήμουν πάντα σωστός, αλλά προσπαθώ και δεν κοιτώ τι κάνουν οι γύρω μου. Το λέω σε περίπτωση που είστε αυτός που κάνει την αρχή.

Υ.γ.3) Αν ο πορτιέρης δεν σε άφησε να μπεις, αν η σερβιτόρα δεν σε εξυπηρέτησε στην ώρα που θα έπρεπε και αν ο μπάρμαν σου μίλησε άσχημα. Συγχωρέστε τους, όλοι άνθρωποι είμαστε και κάνουμε λάθη, αν αντιδράσετε ευγενικά κατά πάσα πιθανότητα θα καταλάβει το λάθος του.

Με ταπεινή άποψη

Θεόφιλος

Φυσεκίδης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s