Rum fest και Athens Bar Show..! Η πρώτη μου φορά…

στις

Το αλκοόλ είναι κάτι που υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ειδικά στις μέρες μας τιμάται σε μεγάλο βαθμό, και στην ποσότητα κατανάλωσης αλλά και στον συνδυασμό του με άλλα υλικά για να δημιουργηθούν νέες γεύσεις. Στο πέρας των τελευταίων χρόνων άρχισε να διαμορφώνεται ,είτε από εταιρίες (περισσότερο για ενημέρωση του προϊόντος και καλύτερης προώθησης) ή από κοινωνικές ομάδες των bartender, ένα είδος εκμάθησης για το αλκοόλ. Με λίγα λόγια δημιουργήθηκαν σεμινάρια για το αλκοόλ ή όπως μου αρέσει να το λέω, άρχισε να δημιουργείται η παιδεία προς το αλκοόλ. Πράγμα πολύ σπουδαίο και μεγάλο, διότι ένας άνθρωπος που γνωρίζει για το αλκοόλ, η παραγγελία του θεωρείται προσωπική επιλογή με επιχείρημα παρά κοινωνική αντιγραφή. Μιλώντας για την προσωπική μου εμπειρία, από την αρχή μου ως barman, είχα ανθρώπους δίπλα μου που με ενημέρωναν για διάφορα σεμινάρια, και προσπαθούσα να πάω σε όσο πιο πολλά γίνεται. Μέχρι που κουράστηκα! Όταν για πολλοστή φορά ακούς αυτό είναι το προϊόν μας, είναι το καλύτερο, εμείς είμαστε πρώτοι, κάποια στιγμή υπάρχει κορεσμός πρωτιάς μέσα σου. Και το αλκοόλ δεν θα έπρεπε να σχετίζεται με το ποιο είναι το καλύτερο ή ποιος την έχει μεγαλύτερη. Είναι κάτι πολύ παραπάνω!

Οπότε για πολλά χρόνια απείχα από τα κοινά μέχρι την στιγμή που είχα την προτροπή ενός φίλου ,ο οποίος είχε ξαναπάει, να κατέβουμε στην Αθήνα και να παρακολουθήσουμε το Rum Festival , το οποίο ήταν η πρώτη του χρονιά, και το πασίγνωστο πλέον Athens Bar Show. Δράμα ξημέρωμα, αμάξι για Θεσσαλονίκη, αεροπλάνο για Αθήνα και κούραση στο ταβάνι. Και πάνω που πάει να αρχίσει η γκρίνια και η υποβόσκουσα σκέψη «πάλι θα δούμε τα ίδια», έσβησαν όλα.

21

(Πριν συνεχίσω, θα με συγχωρέσετε αλλά έχω την θέληση να αναφέρω τουλάχιστον μερικά ονόματα, ως είδος ευγνωμοσύνης για αυτό που έζησα, στην συνέχεια των παραγράφων διότι με βοήθησαν πολύ για την συνέχεια μου ως άνθρωπο που ασχολούμαι με το αλκοόλ. Οπότε μην παραξενευτείτε αν δείτε το όνομά σας στην συνέχεια).

Και το αλκοόλ δεν θα έπρεπε να σχετίζεται με το ποιο είναι το καλύτερο ή ποιος την έχει μεγαλύτερη. Είναι κάτι πολύ παραπάνω!

Το πρώτο Rum Festival! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θάνο Πουρνάρο  που δημιούργησε κάτι πολύ ωραίο και μελλοντικά υποσχόμενο. Γιατί; Επειδή αλλάζει ξαφνικά ο τρόπος που βλέπεις το Ρούμι. Βρίσκεσαι σε έναν χώρο όπου παρελαύνουν διάφορες ετικέτες Ρούμι από όλη την Καραϊβική και εκεί που (όπως έχουμε συνηθίσει) αναλώνεσαι σε γευσιγνωσίες  διαφόρων μπουκαλιών, βρίσκεσαι ξαφνικά σε μια αίθουσα καθισμένος και περνάνε από μπροστά σου άτομα με πολλές και ποικίλες γνώσεις, περιλουσμένοι από μια θετική αύρα και θέληση να μοιραστούν μαζί σου πολλά πράγματα. Από νέους τρόπους σκέψης για δημιουργία φουτουριστικών προτάσεων μέχρι την επιθετική αντίθεση της ιστορίας, ανθρώπους να μας εξιστορούν για το πόσο πονεμένο είναι αυτό το απόσταγμα, πόσοι πέθαναν για εκείνα τα μέρη και την ελευθερία τους. Επίσης, τους τρόπους απόσταξης και τις διαφορές μεταξύ τους  με τόσο διευκρινιστικό τρόπο που δημιουργούσε χιούμορ στην διαφοροποίηση. Φέρνοντας έτσι ένα ωραίο κλείσιμο προς το πρώτο Rum Festival και δίνοντας την σκυτάλη στο Athens Bar Show.

20_fotor

Βράδυ, έξω βόλτες- ποτά, ΥΠΝΟΣ!

Ξυπνητήρι, σήκωμα, πολύ φαγητό στο ξενοδοχείο (μιας και τζάμπα, όλοι το έχουμε κάνει!), ντουζ και είσοδος Athens Bar Show! Κόσμος αρκετός, λίγο συνωστισμός στην είσοδο και τσουπ! Ξαφνικά μπροστά σου εμφανίζεται το σχολείο του bartender! Ειλικρινά, έχει παντού αίθουσες με καταρτισμένους ανθρώπους να σου δώσουν τα φόντα τους πάνω σε πάρα πολλά θέματα και στα διαλείμματα έχει παντού αίθουσες που δειγματίζεις ή πίνεις ποτά, ΤΖΑΜΠΑ! Από τα καλύτερα σχολεία με τις ωραιότερες παιδικές χαρές που έχω δει ποτέ!

16

Αλλά για να μιλήσω λίγο σοβαρά! Για αρχή το μόνο που μου επιβάλλει ο εαυτός μου να πω είναι ένα μεγάλο μπράβο στον διοργανωτή Μπάμπη Καϊδαλίδη και την ομάδα του, που μπόρεσαν και δημιούργησαν κάτι το τόσο μεγάλο. Το θεωρώ πολύ δύσκολο σε ένα τόσο σκουριασμένο κράτος να δουλέψει κάτι τόσο καλά (εκτός από τις βροχές που εκεί δεν μπορείς να κάνεις και κάτι, μόνο να μην γίνεις ένα με το ρεύμα). Ήταν τρομερή εμπειρία, και θα εξηγήσω γιατί:  Είχε συνεχώς σεμινάρια, για να μας προσφέρουν γνώσεις από τρομερούς ανθρώπους: Simone Caporale, Erickson Sauza, Μηνά Πατεράκη, Steve Olson, Βασίλη Κυρίτση, Αλέξανδρο Σουρμπάτη, Θεόδωρο Πύριλλο, Thomas και Jesse Estes, Νίκο Αρβανίτη, Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, Κωνσταντίνο Καπνιάρη, Γιώργο Μπάκο και πολλούς άλλους που σίγουρα ξεχνάω αλλά όλοι με κοινό σκοπό, την θέληση να μας δώσουν ό,τι γνωρίζουν. Από εκεί και πέρα είχε αποστάγματα και υλικά από πολλές εταιρίες, οργανωμένα bars ανά εταιρία με ανθρώπους (και πολλούς φίλους μάλιστα, είτε από παλιά είτε που έγιναν στην συνέχεια) να είναι χαμογελαστοί και έτοιμοι να σε ενημερώσουν για το κάθε απόσταγμα το οποίο ήσουν έτοιμος να δοκιμάσεις. Οπότε με λίγα λόγια ένα σχολείο με μια μεθυστική παιδική χαρά.

14_fotor

Αν μπορώ να μιλήσω και να δημιουργήσω εικόνες από αυτές τις δύο όμορφες διοργανώσεις, θα ήταν οι εξής: Κόσμος να κινείται με περιέργεια από το ένα μέρος στο άλλο, κινήσεις χεριών που συναινούσαν στην εξήγηση, αληθινά χαμόγελα με ροδοκοκκινισμένα μάγουλα από την ροή του αλκοόλ στο αίμα, σοβαρά πρόσωπα και με προσοχή καθηλωμένα προς τον ομιλητή και τέλος ένα συνονθύλευμα παρουσιών με ωραία αύρα στον ίδιο χώρο. Δεν μπορώ να περιγράψω καλύτερα πόσο ωραίο ήταν αυτό το θέαμα.

Mε λίγα λόγια, ήταν μια τρομερή προσωπική εμπειρία την οποία θα ήθελα να ξανά ζήσω ,και θα παρακινούσα να την ζήσει και όποιος διαβάζει αυτό το κείμενο, και πόσο μάλλον να βρεθώ κάποια στιγμή εκεί πάνω και εγώ ώστε να προσφέρω τις δικές μου ιδέες.

Αλλά πριν κλείσω θα ήταν άδικο και λάθος να μην προσθέσω και μια μικρή παράγραφο, στην ενδιάμεση περιήγηση. Καλά καταλάβατε! Εννοώ το βράδυ, διότι από ότι κατάλαβα, μετά από όποιο event και να παρεβρισκόμασταν όλοι κάναμε μια βόλτα μετά. Και η αλήθεια είναι ότι πολύ καλά κάναμε. Θα ήταν λάθος άλλωστε όταν ένα πλήθος από πολύ ωραία μαγαζιά με ωραίες προτάσεις ή με ειδικές εμφανίσεις ή ξεχωριστά στησίματα από ΄ξένα μπαρ να μας περιμένουν και εμείς αδιαφορώντας να πηγαίνουμε έτσι απλά για ύπνο. Οπότε θα παραθέσω εν συντομία τι ένιωσα στην μικρή μου περιήγηση στα όποια μαγαζιά πρόλαβα και πήγα: Noel, ένα μαγαζί όπου ένιωσα τόσο οικεία και ζεστά με την συνοδεία του ιδιαίτερου χώρου με πολλά κλασσικά στοιχεία! Borsalino, ακόμη θυμάμαι την ιδιαίτερη γεύση του «Ολλανδού» που ήπια.

9_fotor

 

The Clumsies, εκτός από τα πολύ καλά στημένα pop-up bars και τα γευστικά cocktail, τρομερή αρχιτεκτονική χώρου! Odori, ένας φινετσάτος χώρος με πολύ δυνατό negroni και έναν τρελό bartender (Λευτέρη για ποιόν χτυπά η καμπάνα ; ), 7 Jokers απλά ένα ξεχωριστό μικρό με μεγάλη ένταση. Upupa, μια πολύ δυνατή μπάρα με έναν χώρο που σε ταξιδεύει εκτός Αθήνας.

4_fotor

Baba au Rum, με την τροπικότητα του χώρου να σε ξεπερνά και τα παιδιά από μέσα να δίνουν ρέστα σε ότι έχει να κάνει με ρούμι και cocktail.Και τέλος, το Κολοκοτρώνη 9, όπου μια σερβιτόρα μας έβαλε τα γυαλιά. Συγγνώμη που δεν μπορώ να πω και άλλα καταστήματα, όμως το αλκοόλ υπερίσχυσε και οι δυνάμεις μου μειώθηκαν και φώναζαν το μαξιλάρι. Θα υπάρξει όμως και άλλη φορά.

2_fotor

Σας Ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία. Ήταν μια πολύ ωραία και δυνατή εμπειρία, ούτως ή άλλως το καταλάβατε και από αυτά που έγραψα πιο πάνω, μέχρι την επόμενη φορά…

Υ.γ.1) Μόνο λαϊκά μπορώ να το πω. Ο κύριος Thomas Estes και η τυπάρα εν ονόματι Νικος Αρβανίτης με άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις γνώσεις που μοιραστήκατε μαζί μας.

Υ.γ.2) Ποτέ δεν πίστευα ότι οι ακρίδες είναι τόσο νόστιμες.

15_fotor

Υ.γ.3) Αν και αντιεμπορικό αυτό που θα πω, χαίρομαι που σιγά φεύγουμε από το big brand name και δοκιμάζουμε καινούργια αποστάγματα. Ακόμη και αν έχουν βοηθήσει πολύ οι εταιρίες.

Υ.γ.4) Παιδιά, είδα πολλούς barmen κάτω λειψοί σε κιλά. Αν δεν σας ταΐζουν, ελάτε  μια βόλτα στα βόρεια να σας φιλέψουμε για κάνα μήνα.

Υ.γ. 5) Επειδή επισκέφθηκα και Σαλονίκη, να πω ότι με ενθουσίασε το Paraty & Loft με έναν από τους πιο γλυκούς, ευγενικούς και πολυσύνθετους bartender που έχω γνωρίσει μέχρι στιγμής.

1_fotor

 

Με μεγάλη αγάπη

Θεόφιλος

Φυσεκίδης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s